FC Zwolle stond vorig seizoen in de winterstop op een riante voorsprong in de competitie, maar gaf dat uiteindelijk weg. Dit seizoen lijkt dat opnieuw te gebeuren. Sportpsychologen Toon Damen en Martijn Ruitenburg bekijken de terugval van de Zwollenaren.

“In zijn algemeenheid lijkt het erop dat spelers vergeten hun taken uit te voeren: vrijlopen, dekken, aanbieden enzovoorts. Daar kunnen allerlei verklaringen voor zijn. Als ze last hebben van angst of spanning zie je vaak dat men of te voorzichtig wordt of te veel risico neemt. Dan gaat het vaak verkeerd”, zo vertelde Ruitenberg aan De Stentor.

De meeste spelers van FC Zwolle zullen denken dat het opnieuw fout zal gaan. “Daar is niet zoveel aan te doen. De taak van de trainer is dan: spelers heel duidelijk uit te leggen wat hij van ze verwacht. Heel hard roepen dat er geen druk is werkt niet. Dat is hetzelfde als wanneer ik zeg dat je niet aan een roze olifant mag denken. Dan doe je dat juist toch.”

“Je moet spelers op de trainingen succeservaringen laten beleven en alertheidsoefeningen doen. Alles met de nadruk op het positieve. Vanuit je spelvreugde en je hart spelen en de negatieve resultaten loslaten. Het geloof in eigen kunnen behouden is belangrijk. Als je gaat twijfelen ga je piekeren. En ja, dan gaat het mis”, aldus Damen.

Link naar originele bericht: http://m.soccernews.nl/news/149170/Psycholoog_over_terugval_FC_Zwolle:_%5CTerug_naar_basis%5C