Kopsterk: Mentale training en begeleiding in het voetbal

Toon Damen is co-auteur van het boek Kopsterk. Deze is gericht op de voetbaltrainer.

Wat houdt motivatie in? Hoe kan een spelersgroep beter als eenheid functioneren? Op welke wijze kan een speler mentaal weerbaarder worden? Hoe zorg je er als hoofdtrainer voor dat de groep niet afgeleid wordt door negatief commentaar in de pers of vanuit het publiek? Dit soort vragen wordt beantwoord in Kopsterk, hét naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in mentale training en begeleiding in het voetbal.

In vergelijking met de technische, tactische en fysieke vaardigheden is er in de populairste sport ter wereld nog weinig bekend over de mentale vaardigheden. Kopsterk biedt de mogelijkheid mentale training en begeleiding beter en gestructureerd toe te passen binnen de dagelijkse praktijk van het voetbal.

Het boek is opgebouwd uit vier delen. In het eerste deel wordt de huidige positie van mentale training en begeleiding binnen het voetbal beschreven en wordt een aantal bekende misverstanden weerlegd. Daarnaast worden de begrippen mentale weerbaarheid en mentale training en begeleiding nader uitgelegd. Het tweede deel behandelt vier belangrijke mentale kenmerken: persoonlijke voorkeuren, motivatie, concentratie en emoties. Het derde deel gaat geheel over teambuilding. Deel vier beschrijft op welke wijze een voetballer zich individueel mentaal kan trainen.

Bestel hier het boek vandaag nog.