Running Therapie bij Toon Damen

Leer ontspannen middels Running Therapie

In 1984 heeft Toon Damen onderzoek gedaan naar de behandelmethode Running Therapie. Dit omvat ‘het aanleren van de vaardigheid om 3 à 5 maal per week minimaal een half uur ontspannen te kunnen hardlopen, mogelijk afgewisseld met stukken flink doorwandelen. De warming-up en warming-down zijn opgebouwd uit lichaamsgerichte oefeningen.’ Dit kan grote verbetering opleveren ten opzichte van je emotionaliteit en bewustzijn.

Running en emotionaliteit
Running is een methode om onaangename emoties te verlichten. Tijdens running ontstaat een proces waarin de lichamelijke symptomen van onaangename emoties geleidelijk overspoeld worden door de fysiologische reacties van inspanning. De volgende emotionele veranderingen tijdens en na running zijn kenmerkend: “Je lekker voelen” (runner’s high), “Je uitgerust voelen” en “Je rustiger voelen”.

Running en bewustzijn
Het los komen van de dagelijkse ‘sleur’. Dit is het losmaken van het denken over allerlei dagelijkse beslommeringen, over het werk of over de omgeving. Tijdens running richt de gedachtenstroom zich geleidelijk meer op het innerlijke van het lichaam. De gedachtenstroom verloopt rustiger, is helderder en is meer gericht op persoonlijke beleving. Running helpt ook bij het doorbreken van dwangmatige gedachtenstroom; het doorbreken van het ‘piekeren’. Tijdens running is aandacht nodig voor lichamelijke belevingen. Hierdoor ontstaat een continue wisseling tussen aandacht hebben voor lichamelijke belevingen en het denken aan het onderwerp van het piekeren. Het is niet mogelijk om tijdens het lopen continue het dwangmatige denken vast te houden. Running geeft ontspanning van de gedachtenstroom. Dit wordt versterkt doordat de emoties na 30 minuten running kunnen afvloeien.

Psycholoog Toon Damen heeft deze behandelmethode in Nederland geïntroduceerd. Hij heeft sindsdien zijn expertise en ervaring op dit gebied uitgebreid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Psychologenpraktijk Element. Dit kan via: